Een stukje geschiedenis...

Enkele Merelbeekse vrienden hadden in 1865 het fantastische idee om hun muzikale zangtalenten te bundelen. Hun kleine kameraadschap dat zich vestigde aan het Scheldedorp kreeg de bijpassende naam ‘De Scheldegalm’. Deze vrolijke bende kende een grote aantrekkingskracht tot de dorpsbewoners en al snel breidde men uit met verschillende muziekinstrumentspelers.

Twaalf jaar later waren de instrumenten in de grote meerderheid en ontstond ‘Harmonie Merelbeke’. Een muzikale vriendengroep waarin zowel beginnende- als meer gevorderde muzikanten welkom waren om vlijtig mee te musiceren op de wekelijkse repetities.

En dat wierp zijn vruchten af. In 1962 werd de vereniging gepromoveerd tot ‘Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Merelbeke’, wat gevierd werd met de aanschaffing van het eerste officiële uniform.

De teamspirit kreeg een enorme boost en dat leidde tot een classificatie in de afdeling Uitmuntendheid tijdens de Provinciale Muziektornooien in 1976.

Ons eeuwfeest, dat drie jaar later plaatsvond, werd gevierd met een nieuw vaandel. Een lange stoet van een tienkoppig trommelkorps, heel wat instrumentspelers en een dertigtal jonge majorettemeisjes kwam op straat. Deze actieve hobbyisten vormden samen ‘Harmonie Merelbeke’.

De situatie bleef lange tijd stabiel. Pas vanaf 2001 waaide er een nieuwe wind door de vereniging. Podiumconcerten vervingen de straatuitstappen waardoor het majorettekorps ophoud met bestaan. Onder leiding van Hendrik Lapasse nam de harmonie deel aan ‘Harmony Meets’ en speelt samen met coverband ‘Just in Time.’

De inzet was groot en dat leidde tot de benoeming van ‘Laureaat Eerste Afdeling’ op de Vlamo-wedstrijd te Berlare en een classificatie in Tweede afdeling voor de Provinciale Muziektornooien in 2004.

In augustus 2010 kreeg de harmonie voor het eerst een vrouwelijke dirigente. Micheline De Waele nam het dirigeerstokje over. De positieve energie van zowel dirigent als muzikanten zorgden voor de titel van ‘Provinciaal Vlamo-kampioen tweede afdeling’ in 2013. En een jaar later werden we als enige vereniging gepromoveerd tijdens de Provinciale Muziektornooien en staan we geklasseerd in Eerste Afdeling.

Ook vandaag zijn we een gedreven muzikale vriendengroep voor jong en oud waar (muzikale) groei, plezier en kameraadschap centraal staan. Om dit te versterken starten we in september 2016 met twee nieuwe initiatieven.

Ons Jeugd- en Jongerenorkest (kortweg JeeJoo!) wil beginnende jonge muzikanten van 8 tot 18 jaar een kans geven om samen toffe, mooie en uitdagende muziekstukken te spelen.

‘Roger and Friends’ stimuleert musiceren van populaire nummers in een kleine bezetting.

Zowel bij ‘Harmonie Merelbeke’ als ‘JeeJoo!’ als ‘Roger and Friends’ staat vriendschap en teamspirit centraal. Naast de repetities en concerten organiseren we heel wat ’niet-muzikale’ activiteiten. Gewoon omdat het leuk is :)